World Living Statues Festival

Het straattheaterfestival World Living Statues vond in oktober 2022 plaats in Zaandam, Arnhem en de grote finale in Alkmaar. Het befaamde festival werd voor de 14de keer georganiseerd en DOSS Event Support was er voor het eerst bij. Met het debuut in Alkmaar maakte een groot, nieuw publiek kennis met het meest toonaangevende festival ter wereld voor levende standbeelden.

Deze producties draaiden we samen met de organisatie van World Living Statues Festival (WLSF) in de verschillende steden. Met een lange aanloop van co-productie met Arnhem en Zaandam, de reis van artiesten (en al hun bijzondere bagage) van overal ter wereld richting Nederland en alle bijbehorende uitdagingen stond er uiteindelijk twee weekenden lang een enorm succesvol World Living Statues Festival. 

ROL
Productie, marketing, logistiek, vliegtickets, vergunningen, vrijwilligers

KLANT
Stichting World Statues

JAAR
2022

De reis naar Nederland vanuit 20 verschillende landen

De artiesten kwamen uit 20 verschillende landen, van Nederland en België tot Oekraïne en de Verenigde Staten. De reis naar Nederland, dat was er nogal één. Op Schiphol werd de ene na de andere vlucht geannuleerd en de situatie in Oekraïne was recent ernstig verslechterd. Maar het is gelukt, met bagage en al arriveerden 111 levende standbeelden in de regio.

“Het was mooi om te zien hoe ze hun hele kostuum en decoratie in een paar koffers hadden opgevouwen. Het waren net van die Mary Poppins tassen; er bleven maar spullen uit komen. Je voelde echt dat het hun passie was om met hun kunst te reizen en dat ze daar heel gelukkig en dankbaar voor waren.” – Wendy

Meereizen door Nederland

Het weekend voor het evenement in Alkmaar reisden de internationale kampioenen af naar Zaandam en Arnhem, waar zij hun acts deelden met het Nederlandse publiek. In Zaandam was er zelfs een Statues By Night, waarbij de winkelstraat diende als decor voor de verlichte beelden. 

We reisden met de levende standbeelden mee naar beide steden en waren daar hun begeleiders. Dit weekend beleefden we het evenement niet alleen vanuit ons eigen perspectief, maar ook vanuit de andere steden, de standbeelden én de bezoekers. Zo deden we veel wijze lessen op voor de editie in Alkmaar. We zagen de enorme hoeveelheden rekwisieten, grime en sokkels, maar ook de samenkomst van alle verschillende culturen en onderlinge communicatie. Een goed kijkje in de keuken bij Zaandam en Arnhem!

Nieuwe kunst voor groot publiek

 We lieten Alkmaar, met succes, kennis laten maken met een kunstvorm die in de stad niet veel te zien is. Het evenement was voor iedereen toegankelijk; een ticket was niet nodig. Op zondag liep de route van 2 kilometer liep dwars door de Walk of History van Alkmaar; van de Langestraat tot door het Bolwerk. Maar wat is een wereldkampioenschap zonder winnaars? Samen met de jury konden de bezoekers hun stem uitbrengen op hun favoriete living statue. Aan het eind van de dag werden de kampioenen bekendgemaakt, van (inter)nationale professionele standbeelden tot de Kids Statues en Amateurstandbeelden.

Statues by Night

Met Statues by Night werd het festival in Alkmaar geopend. Speciaal voor deze gelegenheid toonden de deelnemende oud-wereldkampioenen een theatrale act. In het historische decor van de Grote Kerk lieten de standbeelden Alkmaar voor het eerst kennismaken met de World Living Statues. Deze verrassende avond zette de veelbelovende toon voor de rest van het festivalweekend.

World Championship Living Statues

Met podia opgebouwd door de hele stad, reden we de attributen en levende standbeelden naar hun plaats. Klokslag 13:00 uur bevroren 111 standbeelden zich op hun plaats en betoverden Alkmaar met hun kunst. Het publiek vroeg zich enerzijds af of het wel echt mensen waren en hadden anderzijds juist de leukste interacties met de beelden. Maar uren lang stilstaan of -zitten is een kunst, dus daar horen welverdiende pauzes bij. Een aantal enthousiaste Alkmaarders stelden hun huis beschikbaar en ook bij diverse horecagelegenheden mochten de standbeelden even uitrusten. En dat levert geweldige plaatjes op!

Andere projecten

Zomer in de Mare

Zomer in de Mare

World Living Statues Festival

World Living Statues Festival

Wonderlicht Alkmaar

Wonderlicht Alkmaar

Meer weten?

Mirella Doss vertelt graag wat zij voor uw project kan betekenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *