Klim naar het licht

De omvangrijke restauratie van de KoepelKathedraal is bijna voltooid en hij is mooier dan ooit! Een nieuwe fase in de geschiedenis van de kerk breekt aan. Om dit te vieren kon je van 1 mei t/m 27 oktober 2019 op bijna 60 meter hoogte via een spectaculaire brug van toren naar toren.

Het absolute hoogtepunt vormde een tijdelijke brug tussen de twee torens. Je zweefde als het ware boven de stad, met een fantastisch uitzicht op de Haarlemse binnenstad, op Amsterdam, op Leiden en je kon de zee en de duinen bijna grijpen.

ROL
Projectleider, eventmanager, fondsenwerver

KLANT
Stichting Kathedrale Basiliek Sint Bavo

JAAR
2018-2019

Toren- en gewelventocht

We namen je mee via spannende ambachtelijke spiltrappen, gewelven, verborgen zolders en via het interieur van de koepel naar de twee enorme torens. Onderweg kwam je langs prachtige ruimten die verhalen vertelden over architectuur en kunst in de kathedraal en zag je een film over de KoepelKathedraal.

Deze kathedraal behoort, samen met de Sagrada Familia in Barcelona, de Sacré-Coeur in Parijs, de Westminster Cathedral in Londen en de Basiliek van Koekelberg in Brussel, tot de top vijf van belangrijkste kerken in de wereld gebouwd tussen 1850 en 1950. En wist je dat de majestueuze koepel aan de binnenzijde bijna net zo hoog is als die van de Sint Pieter in Rome? Om over de vele kunstschatten in de kerk nog maar te zwijgen. In de afgelopen 100 jaar hebben meer dan 50 kunstenaars aan dit gebouw gewerkt en bepaald niet de geringsten.

Vrijwilligers

De ‘bemensing’ van het gehele evenement werd gedaan door ruim 350 vrijwilligers en een tiental bedrijfsleiders. Samen zorgden zij, dag in, dag uit, voor een soepel verloop. Zij bemanden de kassa, scanden de duizenden tickets, loodsden de bezoekers over de gewelven, vertelden de vele verhalen van de KoepelKathedraal en waren de gastheren en -vrouwen op grote hoogte, om bezoekers te helpen hun hoogtevrees te overwinnen.

Meer dan 80.000 bezoekers

Op 15 augustus was het feest op de torens van de KoepelKathedraal. Op deze datum betrad namelijk de 50.000e bezoeker de Klim. Met een spetterende finale week in de herfstvakantie, werd de kaartverkoop na 179 dagen uiteindelijk gesloten op 80.979 tickets, een recordaantal voor de Haarlemse kathedraal.

Feestavond

Om Klim naar het licht in stijl af te sluiten organiseerden we in november een Feestavond! De bedrijfsleiders bedankten alle vrijwilligers persoonlijk op de brug, daarna waren er officiële speeches van het bestuur, het projectteam en de vrijwilligerscoördinatoren. Samen, met al deze partijen, hebben we het evenement mogelijk gemaakt en dansend op de live muziek van Kim de Boer in de crypte konden we daar op proosten.

Andere projecten

GGD / VRK

DOSS event support – Theory of Change

450 jaar Alkmaar Ontzet

450 jaar Alkmaar Ontzet

Meer weten?

Mirella Doss vertelt graag wat zij voor uw project kan betekenen.