Het Grote Pietenhuis

In het najaar van 2021 besloten we onze handen ineen te slaan met TAQA Theater De Vest: het werd tijd voor een Pietenhuis in Alkmaar. Binnen ongeveer zes weken bedachten we het concept en voerden we het uit, in samenwerking met De Grote Sinterklaasfilm. Eerder dit jaar werd die al opgenomen in de omgeving van Alkmaar.

Uiteindelijk werd de Grote Kerk van Alkmaar voor vijf dagen lang omgetoverd naar Het Grote Pietenhuis: dé plek waar pieten verbleven in Nederland. In totaal kwamen er ruim 8.000 mensen de pieten helpen met cadeautjes inpakken, schoentjes vullen, schoorsteen werpen, de daken belopen, routes uitstippelen en ga zo maar door. Dat alles deden zij natuurlijk onder genot van warme chocolademelk en gevulde speculaas of pepernoten.

De eerste editie was geslaagd! Dat kon maar één ding betekenen: een tweede editie van Het Grote Pietenhuis in 2022!

ROL
Concept, productie, marketing, logistiek, veiligheidsplannen, budgettering.

JAAR
2021 en 2022

2021 - Het Grote Pietenhuis

De eerste editie stond in het teken van het huis van de pieten. En dat was niet zomaar een optrekje, nee, ze hadden hun intrek genomen in de Grote Kerk in Alkmaar! Hier bereidden de pieten Pakjesavond voor.

Maar er was zoveel te doen, dat konden ze met geen mogelijkheid alleen. Daarom hadden de pieten jouw hulp nodig! Je kon ze helpen bij het verzamelen alle verlanglijstjes en inpakken van alle cadeaus. Maar ook hoe op daken te lopen, hoe je de beste pepernoten bakt en hoe je zo snel mogelijk schoentjes vult. Lukte dit alles? Dan ben je een échte hulppiet en ontving je een pietendiploma!

Daar aan voorafgaand hadden de pieten nog een probleem. Want zoals in De Grote Sinterklaas Film te zien was, sloten de boeven Mammie en Stan Sint en zijn pieten op in het kasteel in Spanje. Maar ook in Alkmaar werden de pieten opgesloten! Het was tot op de ochtend van de start van Het Grote Pietenhuis nog spannend of het ook wel echt open kon gaan, maar gelukkig werd de sleutel gevonden en kon Sinterklaas de pieten bevrijden.

2022 - Kraak de Kluis in het Grote Pietenhuis

Het was zo gezellig in 2021, dat de pieten ook het jaar erop de Grote Kerk mochten gebruiken als hun huis. Ze begonnen weer vol energie aan de voorbereidingen. Dit keer hadden ze nóg meer cadeaus en besloten ze dat het wijs was om die goed op te bergen. Ze bouwden een gigantische kluis in de Grote Kerk.

Alleen échte hulppieten mochten toegang tot de kluis krijgen. Wilde je de pieten dus kunnen helpen, dan moest je eerst een aantal taken volbrengen. Klauteren over het hindernisparcours, uit het touwdoolhof komen, de ingrediënten van pepernoten herkennen, cadeaus in de schoorsteen werpen, je dansmoves laten zien in de Silent Disco en ga zo maar door. Had je een onderdeel goed gedaan? Dan kreeg je een stempel. Alleen met genoeg stempels op je stempelkaart kreeg je die felbegeerde toegang tot de kluis!

Andere projecten

GGD / VRK

DOSS event support – Theory of Change

450 jaar Alkmaar Ontzet

450 jaar Alkmaar Ontzet

Meer weten?

Mirella Doss vertelt graag wat zij voor uw project kan betekenen.