UPfest

UPfest: Green up your life!

Op zondag 15 januari 2023 vond de eerste editie van het fonkelnieuwe festival UPfest plaats in de Grote Kerk Alkmaar. UPfest is een tof en inspirerend festival waar je samen met anderen op een speelse en hippe manier mag ontdekken hoe je vandaag al positieve impact kan maken op de groenere wereld van morgen.

Het festival in het thema ‘green up your life’ bood bezoekers de gehele dag een grote variëteit aan programma. Van lezingen en een grote streekmarkt tot workshops voor jong en oud en theater. Met ruim 4000 bezoekers kijkt de organisatie terug op een zeer geslaagde eerste editie.

De Grote Kerk stond bol van enthousiasme, participatie, kennisdeling & ontmoetingen. Dank aan al onze bezoekers, partners, deelnemers, acts, vrijwilligers en blije gezichten die bij UPfest te vinden waren.

Green up your life!

ROL
Projectmanagement, marketing

KLANT
Stichting Boven het Maaiveld

JAAR
2023

Presentator Maurice Lede daagt Alkmaarders uit!

De aanloop naar UPfest is niet ongemerkt voorbij gegaan! Je kan natuurlijk niet vroeg genoeg beginnen met stappen richting een groener leven, dus gingen de Challenges al in de maanden voor UPfest van start. Presentator Maurice Lede daagt Alkmaarders uit om samen met hem groene challenges aan te gaan. Het zijn laagdrempelige uitdagingen, maar met een groot resultaat!

In de koffiebekerchallenge daagt Maurice je uit om in plaats van een wegwerpbeker een herbruikbare (thermos)beker mee te nemen bij het afhalen van koffie of thee. Elke dag worden er 5 miljoen wegwerpbekers gebruikt, hoog tijd om daar verandering in te brengen. Daarnaast is er de verpakkingsvrije boodschappen, want steeds meer supermarkten bieden de mogelijkheid om je eigen potten te vullen met van alles lekkers. Dat is niet alleen groen, maar al die mooie, gevulde potten zien er ook nog eens heel leuk uit in je keuken. Om je boodschappen tot een waar uitje te maken, kan je meedoen aan de koop lokaal challenge challenge. Ga langs bij de boer, zwaai naar de koeien en shop louter verse producten rechtstreeks van het land. En na al die gezonde producten moet een snoepje op z’n tijd ook kunnen, dus speciaal voor kinderen is er de snoepwinkelchallenge.

De challenges worden online gelanceerd op de socialmediakanalen van UPfest en op upfest.nl. Onder de deelnemers worden mooie prijzen verloot.

Maurice Lede is bekend als presentator van onder andere 3 op Reis en Het Klokhuis en winnaar van Het Perfecte Plaatje in 2022 en heeft zijn roots in Alkmaar liggen.

Plastic Soup Surfer strijkt neer in Alkmaar

De openingslezing van UPfest werd verzorgd door niemand minder dan Merijn Tinga, beter bekend als Plastic Soup Surfer. 

Als Plastic Soup Surfer onderneemt beeldend kunstenaar Merijn Tinga spectaculaire acties om aandacht te vragen voor de problemen die veroorzaakt worden door plastic zwerfafval. Zo kitesurfte hij op zijn zelf gemaakt board van plastic afval 350 kilometer langs de Nederlandse en Belgische kust om aandacht te vragen voor het zwerfafval op zee. En initieerde hij de petitie tot een verbod op statiegeldloze plastic wegwerpflesjes.

In 2017 ‘stand up peddelde’ hij van de bron van de Rijn naar de monding; 1000 kilometer in 28 dagen. Momenteel probeert Merijn met zijn acties aandacht te vragen voor (koffie)wegwerpbekers. Hij laat zien dat je als eenling verschil kan maken; bij beleidsmakers, bedrijven en consumenten. Focus, onafhankelijkheid en doorzettingsvermogen zijn daarbij de belangrijkste kenmerken. Denk groot. Maar begin klein.

Leuke activiteiten voor jong en oud

Tijdens UPfest waren er allemaal leuke en leerzame programma onderdelen. Bezoekers konden proeven en shoppen bij twintig streekproducenten. Kleding, boeken en knuffelberen – meegebracht door bezoekers zelf – kregen een tweede leven in de ruilbibliotheek, in het UPfest kledingwinkeltje en bij de speelgoeddokter. En door kinderen werd er werd volop geknutseld met jutafval en oude melkpakken en geëxperimenteerd met eten in het proeflab.

In de middag vond de grote brainstorm der burgemeesters plaats, een prikkelende sessie over een duurzaam Alkmaar in 2100. Een groep fanatiekelingen trotseerde weer en wind om buiten de grootste afvalbeat van Nederland neer te zetten. Inspiratie was er verder te halen in de zingende toekomstjurk, een theatervoorstelling over fast fashion en bij de duurzame diva. Met ook nog een zero waste walk, een workshop ‘maak je eigen deo’ en het aardespel, waarin je je eigen ecologische voetafdruk kon meten, was er op UPfest genoeg te beleven en te doen.

Nagenieten met de aftermovie

We kijken terug op een zeer geslaagde eerste editie van UPfest! Benieuwd hoe UPfest er in bewegende beelden uitzag? Check dan de aftermovie!

Meer weten?

Mirella Doss vertelt graag wat zij voor uw project kan betekenen.