Het Grote Raam

Met dit project plaatsen we een nieuw ontwerp in het grootste raam van Europa!

De meer dan 500 jaar oude Grote Kerk in Alkmaar beschikt over de twee grootste ramen van het vaste land van Europa, liefst 6 meter breed en 23 meter hoog! Glas-in-lood ramen die ooit waren voorzien van gebrandschilderd glaswerk. Hoe prachtig moet de aanblik zijn geweest en hoe schitterend de weerkaatsing van gekleurd licht op stenen vloer en muren.

Dat magische licht willen wij graag terugbrengen door de kerk een geschenk te geven in de vorm van een prachtig nieuw glas-in-lood raam in het zuidtransept. Het ontwerp is van een internationaal beroemd kunstenaar en gaat de geschiedenisboeken in als een kroonjuweel opgebracht door bewoners en bedrijven uit Alkmaar. Een nieuw icoon voor de eeuwigheid waar we trots op zijn en dat bezoekers trekt uit de hele wereld.

In 2023 viert Alkmaar de 450 jarige bevrijding op de Spanjaarden, de eerste stap op weg naar de ‘geboorte van Nederland’! Daarom wordt in dat jaar het raam onthult, met als thema: Het licht van de vrijheid.

ROL
Projectmanagement, marketing

KLANT
Stichting Het Grote Raam

JAAR
2021 – 2023

Hoe het begon...

In 2018 vierden we een jaar lang feest vanwege de vijfhonderdste verjaardag van de Grote Kerk. Een jaar vol optredens, tentoonstellingen en evenementen met meer dan 320.000 bezoekers. Hoogtepunten toen: de terugkeer van het immense Laurentius-altaarstuk van Maarten van Heemskerck uit Zweden en de Klim naar de Hemel, waarbij bezoekers de kerk konden beklimmen. Een ander idee, dat toen niet is uitgevoerd, was om het grootste raam van Europa een nieuw-glas-in lood raam te geven dat ontworpen zou moeten worden door een bekend kunstenaar. Dit idee werd in 2019 weer opgepakt.

Op 8 oktober 2023 hopen we het raam te mogen onthullen, het jaar dat Alkmaar 450 jaar bevrijd is van de Spanjaarden. De apotheose van een bijzonder jaar Alkmaar Ontzet kan zo worden afgesloten in de Grote Kerk met een geweldig spektakel. In de tussentijd worden er verschillende projecten georganiseerd om Het Grote Raam te financieren, zoals de Geheime Zolders en de Klim naar Het Grote Raam.

Blijvende aandacht

De plaatsing van het raam in 2023 maakt onderdeel uit van het jubileum 450 jaar Alkmaars Ontzet, dat wordt georganiseerd door 8 October Vereniging Alkmaars Ontzet. Stichting Het Grote Raam wil daar graag aan bijdragen met een programma rond Het licht van de vrijheid met bijeenkomsten waarin een relatie wordt gelegd met vieringen in dat jaar die betrekking hebben op vrijheid, zoals 4 en 5 mei en 8 oktober. Het thema is ook de basis voor de zomerprogrammering van de Grote Kerk voor de voorjaars- en zomertentoonstelling en in het Stedelijk Museum. Het belangrijkste moment dat jaar is de onthulling van het raam met een PR-offensief en een viering die de inwoners van stad en regio bij zal blijven.

Ook na de plaatsing staat het raam centraal bij vieringen in de kerk rond o.a. 4 en 5 mei en 8 oktober, die daar jaarlijks worden gehouden. Door de aandacht van bezoekers te richten op het raam met Het Licht van de Vrijheid en bij het maken van rede of voordracht. Daarnaast wordt het raam onderdeel van de collectie van de kerk en opgenomen in rondleidingen, publicaties voor bezoekers en schoolprogramma’s die al plaatsvinden in de kerk. Voor scholen wordt rond het raam een educatief programma opgesteld.

Het ontwerp

Kunstenares Fiona Tan heeft het ontwerp voor het Grote Raam gemaakt. De totstandkoming van het ontwerp is een prachtig verhaal; de broer van Fiona’s Australische oma vocht in de eerste wereldoorlog om Europa te bevrijden. Hij raapte glasscherven op van de in 1914  gebombardeerde kathedraal van Reims, nam dit mee terug naar huis en maakte er een caleidoscoop van. Spelend als kind met dit bijzondere souvenir van een Europese kathedraal leverde Fiona beelden op die zichtbaar zijn in het glas-in-lood ontwerp voor Het Grote Raam dat als thema meekreeg: Het licht van de vrijheid.

Elk paneel is uniek
Voor Fiona zijn vroege kerkramen voorlopers van de bioscoop, een spannend verhaal verteld in bewegend licht en kleur. Zij heeft het thema aangegrepen om een kunstwerk te ontwerpen dat een feest is van licht en kleur voor zowel huidige als toekomstige generaties. Het is als een caleidoscoop waarbij elk paneel gezien kan worden als een frame uit een verticale filmstrook. Geïnspireerd door de ritmische detaillering van middeleeuwse kerkramen en de  caleidoscoop waar zij als kind mee speelde. Het kleurenschema is als de opkomende zon over het Noord Hollandse landschap. Onderin licht met veel wit, warm-geel, oranje en roodtinten met bovenin steeds koelere tinten, blauw, paars en indigo. Elk paneel is uniek. Een spannende combinatie van oud en nieuw – een moderne digitale animatie uitgevoerd in eeuwenoude traditionele technieken. Het veranderende spel van zon, licht, hemel, zichtbaar door helder gekleurde glas, zorgt ervoor dat je er urenlang naar kunt kijken.

Bekijk hier het ontwerp van Fiona Tan!

Meer weten?

Mirella Doss vertelt graag wat zij voor uw project kan betekenen.