TEDx

TEDx: design your future

TEDx in Alkmaar, hoe gaaf is het om dit evenement naar de stad te halen! We twijfelden geen moment; hierbij willen we betrokken zijn.

ROL
Productie en vrijwilligerscoördinatie

KLANT
Stichting TEDx Alkmaar

JAAR
2019

Concept

Het thema Design your future van TEDxAlkmaar staat voor het mogelijk maken van een samenleving waarin wij iets voor elkaar en de wereld kunnen betekenen. De persoonlijke verhalen, nieuwe ontwikkelingen en ideeën die worden gedeeld tijdens TEDxAlkmaar zijn gekoppeld aan de 17 Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties. Hoe leven deze doelstellingen in onze regio? Wat kunnen wij als Alkmaarders betekenen in het realiseren van deze doelstellingen en voor de rest van de wereld? Een voorbeeld van een doelstelling voor Alkmaar kan bijvoorbeeld zijn ‘het groener maken van de stad’, gekoppeld aan de 15e SDG: Leven op het land.

Hoe zijn we te werk gegaan?

De allereerste uitdaging was het vinden van een team, het zoeken naar een concept en de licentie in Amerika aan te vragen. Vervolgens werkten we in disciplines aan de realisatie van het evenement: team sprekers zocht naar mooie verhalen uit de regio, landelijk en zelfs internationaal. Zij zorgden dat sprekers gecoacht werden en dat er bijzonder Ted-talks ontstonden. Het team marketing en communicatie timmerde aan de weg met de website en zorgde voor een uitverkochte zaal. Wij kozen voor team productie en vrijwilligerscoördinatie.

Productie

Het evenement vond plaats in de Grote Kerk van Alkmaar. Een uitdaging omdat daar geen bestaand podium is en er naast een live-evenement, ook professionele videobeelden naar het Amerikaanse tedx.com afgeleverd moesten worden. Samen met Raadhuis creative agency, Peter Peereboom en Theater De Vest ontwikkelden we een podiumbeeld en zorgden we voor een steengoed geluid (want galm in een kerk wil je niet horen). Schoon Producties plaatste maar liefst drie camera’s om de juiste beelden te kunnen produceren. Voor de beleving plaatsten we vlaggen met quotes van bekende mensen die bij de SDG’s pasten en hulden we de kerk in TEDx rood. Vanwege het duurzame karakter van het evenement produceerden we geen gedrukte programmafolders, maar kozen we voor een goed leesbaar mobiel programma. Ook werden zaken zoals keycords, typisch bij TEDx horende attributen, niet geproduceerd. De catering, zowel voor de bezoekers als crew, bestond uit een vegetarische of veganistische optie. Alle teamleden hebben pro-deo gewerkt, maar ook tijdens het evenement werden we geholpen door zo’n 25 vrijwilligers. Wij hadden de leuke rol om het vrijwilligersbeleid hiervoor te ontwikkelen.

SDG-stad en Innovatieraad

Gemeente Alkmaar gelooft ook in TEDx. Op aanraden van de teamleden hebben we de stad, via de wethouder duurzaamheid, kunnen overtuigen om SDG-stad te worden. Tijdens TEDx is dit dan ook werkelijkheid geworden: Alkmaar werd uitgeroepen tot een SDG-stad. Tijdens de ontwikkeling van TEDx Alkmaar werd ook duidelijk dat er geen klankbordgroep is voor de Gemeente en bewoners om te sparren over duurzame ideeën. Dit werd de aanleiding om de ‘Innovatieraad te ontwikkelen’. Inmiddels is de Innovatieraad erkend door de wethouder en zijn er zelfs budgetten vrij gemaakt om de raad in stand te houden. Door TEDx Alkmaar werken we aan een duurzame SDG-stad!

Andere projecten

Raadsconferentie

Raadsconferentie

GGD / VRK

GGD / VRK

DOSS event support – Theory of Change

Meer weten?

Mirella Doss vertelt graag wat zij voor uw project kan betekenen.