Kerst in de crypte

Het was kerst in de ondergrondse crypte van de KoepelKathedraal! 300 prachtige kerstgroepen, een modelspoorbaan, kerstbomen met lichtjes en kinderen die er heerlijk konden knutselen: het leek wel een sprookje!

Met ‘Kerst in de crypte’ tilden wij de jaarlijkse kerstgroepenexpositie in de KoepelKathedraal naar een hoger niveau. Ruim 7.000 betalende bezoekers brachten in de drie weken rondom Kerst een bezoek aan de ondergrondse gangen voor een unieke kerstbeleving.

In de twee jaren daarna liet de kaartverkoop van ‘Kerst in de crypte’ wederom veelbelovende aantallen zien, maar werd het evenement twee keer geannuleerd vanwege aangescherpte coronamaatregelen. Een keer na vier dagen, en een keer na een week. In totaal werden er voor beide edities al meer dan 4.000 kaarten verkocht.

ROL
Projectleider en communicatie

KLANT
Stichting Kathedrale Basiliek Sint Bavo

JAAR
2019-2021

Onze uitdaging

In 2019 stond de KoepelKathedraal in Haarlem in het teken van Klim naar het licht en kwamen er ruim 80.000 bezoekers naar deze bijzondere kathedraal. Betalende bezoekers zijn onmisbaar voor de kathedraal en dus mochten wij de uitdaging aan om voor langere tijd mee te denken over publiekstrekkers. Deze keer klommen we niet naar het licht, maar daalden we af naar de ondergrondse gangen.

Concept en beleving

Kerst in de crypte was een uitbreiding van de jaarlijkse kerstgroepenexpositie, waarbij de kleine groepen in het niet vielen in de grote kapellen. Wij verhuisden het concept naar de bijzondere ondergrondse crypte en brachten samen met professionals een fantastisch concept naar Haarlem. Een fanatieke verzamelaar stelde zijn 300 kerstgroepen tot onze beschikking, de decorateur ging aan de slag met het winter wonderland en licht en geluid werden geïnstalleerd en beheerd door technici.

Bezoekers genoten van de diverse kerstgroepen, van klein tot groot, van hout, steen en borstels, met en zonder schapen of kamelen. Er was genoeg te zien tussen de kerstbomen, lichtjes, modelspoortreinen en andere verrassingen.

Vrijwilligers

De dagelijkse gang van zaken lag volledig in handen van de vrijwilligers van de KoepelKathedraal. Veelal vrijwilligers die ná Klim naar het licht waren blijven hangen. Elke dag was er een dagcoördinator uit de vaste poule die de anderen aanstuurden. Samen bemanden zij de kassa, ontvingen bezoekers bij de entree, begeleidden knutselactiviteiten en runden de bar.

Communicatie

Jong en oud kwamen naar de KoepelKathedraal om de kerstgroepen te bewonderen. Er was veel animo voor het evenement, want er kwamen zo’n 7.000 bezoekers naar de ondergrondse gangen. Wij creëerden een sprekend beeld, plaatsten signing rondom de Kathedraal, lanceerden social media campagnes voor de bewoners van Haarlem en natuurlijk was er veel mond-tot-mond reclame. Het Facebook evenement bereikte zo’n 34.000 personen en de video advertentie had bijna 70.000 weergaven.

Haarlem105 en 023TV Online kwamen op eigen gelegenheid langs op de eerste dag om een reportage te maken van het evenement. Ook werd Wim Eggenkamp, voorzitter van de stichting, geïnterviewd over deze bijzondere openstelling van de crypte.

Andere projecten

Raadsconferentie

Raadsconferentie

GGD / VRK

GGD / VRK

DOSS event support – Theory of Change

Meer weten?

Mirella Doss vertelt graag wat zij voor uw project kan betekenen.